1755ste vergadering 11 mei 2016 Stedelijk Museum te Amsterdam

Verslag van de 1755ste bijeenkomst van Boekverkooperscollegie Eendragt
Stedelijk museum, Amsterdam 11 mei 2016
Aanwezig: 16 leden Te weten: Fred van den Berg, Jan de Boer, Klaas de Boer, Joop Boezeman,,Frans Cladder (erelid), Erik van Doorn,Henny van den Eng,, Tony Heemskerk, Bas Hesselink (erepresident), Cees van den Hoek, Menno Kohn, Willem Paardekoper, Gary Schwartz (erelid), Thys VerLoren van Themaat, Robert Vrij, Jan van Willigen

Ons Gezelschap kwam bijeen in een collectieve badkuip, die tegenwoordig dient als ingang van het Amsterdamse Cultuurpaleis, het Stedelijk, waarna we via de poortjes, gleufjes zo waar met museumkaart gewapend de tempel mochten betreden. Daar werden we ontvangen door een even deskundige als extraverte gids, die ons onmiddellijk bij hand, haren en kladden nam en een tocht met ons ondernam door de coulissen van de Amsterdamse School, een lastig te plaatsen stroming in architectuur en toegepaste kunst, die het midden houdt tussen Art Deco, arts en crafts en toch ook weer preludeert op andere voorname stromingen. We kregen heldere en goed gedocumenteerde toelichtingen, die ons enorm verrijkten en er voor zorgden dat wij de komende maanden ook thuis, op verjaardagen en partijen, bij wijn en bier, sigaar en afzakkertje ons conversationele mannetje konden staan. We weten nu alles van deze kunstenaars die zo hun stempel drukten op bekende wijken van de verder toch zo armzalig gebouwde hoofdstad.

Aansluitend mochten wij ons begeven naar het inwendige van de museale organisatie, waar directeur Karin van Gilst ons ontving samen met de bibliothecaris van het Museum. Uitgebreid lichtten zij de historie en collectie toe, vertelden ons over reilen, zeilend, geld en opslag, mensen en zorgen.

In het restaurant op de bodem van de badkuip werd vervolgens een copieuze maaltijd genoten, die mede ingegeven door het warme weer door de leden overvloedig begoten werd met dure wijnen en ander vloeiend materiaal, zodat de records bij het afrekenen tot grote desillusie van de penningmeester fors werden gebroken. Zeker hij zal zich deze dag, waar hij overigens zelf abstineerde, nog lang heugen.

Leave a Comment.