Frankfurt-blog van de President

Frankfurt zet vol in op digitaal met Special Edition 2020

Klaas de Boer | 16 juli 2020

Dinsdag hield de organisatie van de Buchmesse een Zoom persconferentie over de opzet van FBM2020. Messe directeur Jürgen Boos en drie van zijn medewerkers gaven een goed beeld.

66399.Schermafbeelding_2020-07-16_om_14.12.38.png

De organisatie krijgt steun van de Duitse regering in de vorm van een subsidie van 4 miljoen euro, waarvan de helft bedoeld is voor de fysieke activiteiten – de beurs zelf, het Bookfest programma – en de andere helft voor de opzet van een omvangrijk digitaal platform. Steun wordt ook vanuit de Messe zelf gegeven: de beurs mag in alle beschikbare hallen worden gehouden, waardoor voor de deelnemers overal voldoende ruimte en met name afstand kan worden gegarandeerd.

De Buchmesse zet de fysieke beurs door. Met de nodige beperkingen en onzekerheden. Als er een tweede coronagolf komt staat de zaak op losse schroeven. Daarnaast zijn er reisbeperkingen uit vele landen, die waarschijnlijk nog even blijven. De capaciteit voor bezoekers is ook begrensd al kunnen er op het zelfde moment 20.000 mensen aanwezig zijn.

Het programma zal doorgaan: vele activiteiten zullen kleinschaliger en op meer locaties, ook in de stad, worden georganiseerd. De conferenties en seminars worden in grote ruimtes georganiseerd. Op 17 oktober komt er een digitaal Bookfest, dat begint in Oost-Azië en met de zon meereist naar West-Amerika. De hele dag dus. De ARD wordt meer dan vroeger ingeschakeld hierbij.

De grootste verandering is de opzet van een breed digitaal platform. Als je de aankondigingen hoort, wordt dat spectaculair. Natuurlijk is er een catalogus van deelnemers, die volledig doorzoekbaar zal zijn op bedrijven, personen, maar ook branches en rubrieken. Matchmaking tools zijn er ook.

Er komen magazines, waarin de deelnemers kunnen adverteren, berichten en filmpjes uploaden en links aanbrengen.

De rights-mensen kunnen natuurlijk in een veel ruimer opgezette hal fysiek hun relaties ontmoeten. Maar de digitale rights-service krijgt aparte aandacht met veel mogelijkheden.

De Buchmesse laat het er niet bij zitten. Jürgen Boos stelt dat de rol van deze enorme beurs blijft: de business een push geven in deze tijd, het publiek – ook digitaal – laten weten dat we er zijn in het boekenvak, hét podium blijven voor de trade, en zeker ook voor de vrijheid.

Kijk zelf ook naar de online persbriefing op Youtube